NHO Mat og Drikke

Innhold

Bruker hele poteten

Medlemscase, Bærekraft og klima

Publisert

HOFF på Gjøvik er en del av den sirkulære økonomien. Der brukes hele poteten som gir et mangfold av produkter - fra potetmos og vegetarburgere, via sprit og glukose til gjødsel og dyrefôr.

Fakta om HOFF:

HOFF SA er størst i Norge innen potetforedling, og tar hånd om en tredel av landets potetproduksjon. Flere av produktene er markedsledende, og markedsføres i hovedsak under varemerket HOFF til dagligvare- og storkjøkkenmarkedet, og til annen næringsmiddelindustri.

Les mer om HOFF på deres nettsider

- I tillegg til at vi bruker hele poteten i vår produksjon, tar vi imot avrenspotet fra resten av potetindustrien. Avrenspotet er potet som ikke kan brukes til matpotet, og som derfor frasorteres i tilknytning til potetproduksjon, -omsetning og -foredling, sier Flønes.

Alt dette går inn til HOFF som bruker avrenspotetene til å produsere sprit, potetstivelse og glykose,
som igjen går videre til annen industri og biprodukter som akevitt, sjokolade og pølser.
- Av den produksjonen blir det også noen biprodukter. De går tilbake til bonden enten som gjødsel eller som fôr til griser og kyr, sier hun.

50 000 poteter i året

Videre forklarer Flønes at avrensordningen for poteter er samfunnsøkonomisk lønnsom. – Den er viktig fordi vi unngår et potensielt matsvinn- og miljøproblem. Det er ca 50 000 tonn poteter som går inn i avrensordningen hvert år. Å kvitte seg med dette på annen måte hadde blitt kostbart enten for miljøet eller bonden eller begge, sier hun.

Dette er avrensordningen

Avrensordningen er et spleiselag mellom potetbonde, staten og potetindustrien, der hensikten er å sikre avsetning av norskprodusert avrenspoteter. Prisen bonden mottar for avrenspotetene reguleres hvert år gjennom jordbruksoppgjøret og har en egen forskrift. I dag ligger prisen på omtrent 40 øre per kilo.

Flønes foran en plansje som viser sirkulærøkonomien i potetindustrien  som resulterer i et mangfold produkter - fra potetmos og vegetarburgere, via sprit og glukose til gjødsel og dyrefôr.

Her viser Flønes hvordan HOFF inngår i en sirkulær økonomi der hele poteten tas i bruk.

Sirkulær økonomi

Med sirkulær økonomi menes å minimere mengde avfall gjennom ombruk, materialgjenvinning, å redusere svinn og øke bruken av restråstoff fra ulike typer produksjoner. (Definisjon hentet fra regjeringens bioøkonomistrategi)

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: