Hvorfor bearbeider vi maten før den spises? Hva betyr dette for sunnhet, mattrygghet, bærekraft og kostråd? Hvorfor blir debatten om prosessering så opphetet?
Til å snakke om disse temaene kommer Kristin Hollung (Nofima), Helle Margrete Meltzer (FHI / NNR2023-komitéen), Simon Dankel (UiB), Marte Gjeitung Byfuglien (Mills AS), Ellen Bruzell (VKM) og Cecilia Nälsén (Örebro Universitet / Nutritionsfakta (digitalt)).
Program
10:30 - 11:00
Registrering og enkel servering
11:00 - 13:00
Hva er prosessert mat og hvorfor gjør vi det?
Kristin Hollung, Nofima
Forskning innen ultraprosessert mat og helse
Simon Dankel, UiB
Presentasjon av Nutritionsfaktas rapport om "Processade livsmedel" (På skjerm)
Cecilia Nälsén, Örebro Universitet / Nutritionsfakta
Hvordan opplever matindustrien debatten og hvordan forholder vi oss til denne? Marte Gjeitung Byfuglien, Mills AS
Hva mener NNR2023 om prosessert og "ultraprosessert" mat?
Helle Margrete Meltzer, FHI/NNR2023-komiteen
Hvilket faglig grunnlag bruker VKM for å vurdere om prosessert mat er trygg?
Ellen Bruzell, Vitenskapskomiteen for mat og miljø, (VKM)