Grønnmerking eller grønnvasking?

Hvordan hjelpe forbrukeren til å velge bærekraftig mat og drikke?

Foto: Adobe Stock foto

NHO Mat og Drikke vil samle næringen slik at vi i fellesskap kan belyse de mange prosessene knyttet til bærekraftsmerking av mat og drikke, både i inn- og utland. Seminaret markerer også starten på diskusjonen om hvordan næringen bør gjøre det i Norge.

Å merke mat- og drikkevarer på en måte som gjør det enklere for forbrukeren å ta bærekraftige valg blir stadig mer aktuelt. EUs Farm-to-fork-strategi inneholder tiltak som omfatter et mulig rammeverk for en merkeordning av mat og drikke, samtidig som noen leverandører allerede er på banen med sine egne merkeordninger.

I dag finnes det ikke noe felles system, kriterier eller beregningsmetoder for mat og drikke. Det er krevende å kommunisere kompliserte sammenhenger mellom mat og bærekraft på en enkel måte.

På vegne av næringen ønsker NHO Mat og Drikke å ta en aktiv rolle i å forberede og samordne innspill til myndighetene om hvordan en merkeordning for bærekraftig mat og drikke bør utformes. Dette er starten på diskusjonen om hvordan vi bør gjøre det i Norge. Sammen ønsker vi å finne den beste løsningen.

Som medlem i NHO Mat og Drikke får du nå muligheten til å bli med på oppstarten av dette arbeidet.

Merk at seminaret kun er for medlemmer av NHO Mat og Drikke, og at man må ha meldt seg på i forkant for å være med.

Program:

Kl. 11.15-12.00  Registrering og enkel lunsj

Del 1 - kl. 12.00-13.30
  • Velkommen v/Terje Sletnes, NHO Mat og Drikke.
  • Introduction to EUs proposal for sustainable food labelling framework v/Laura Degallaix, FoodDrinkEurope.
  • NewTools – et forskningsprosjekt om verktøy for skåring av kosthold og bærekraft med aktører i det norske matsystemet v/Helle Margrete Meltzer, Folkehelseinstituttet.
  • Integrering av bærekraft i nye kostråd i Norden og Baltikum v/Prof. Rune Blomhoff, Universitet i Oslo.
  • Bærekraftmerking fra et forbrukerperspektiv v/Inger Lise Blyverket, Forbrukerrådet.

Kl. 13.30-14.00  Pause

Del 2 - kl. 14.00-15.30
  • Klodemerket - fra klima til bærekraft? v/Johanne Kjus, Orkla Foods Norge.
  • Eco-merking; Våre prioriteringer og erfaringer fra Europa v/Anders Tharaldsen, A/S Nestlé Norge.
  • NorgesGruppen om klimainnsikt for kundene gjennom Trumf v/Signe Bunkholt Sæter, NorgesGruppen.
  • Myndighetenes oppfølging av Farm to Fork v/Knut Berdal, Landbruks- og matdepartementet.
  • En gemensam branschriktlinje för klimatinformation i Sverige? v/Sara Sundquist, Livsmedelsföretagen.
  • Oppsummering og videre prosess v/Terje Sletnes, NHO Mat og Drikke.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: