Ny ordning for grøntnæringen om innreise

Nyhet, Korona

Publisert

#205

Olaug Bollestad

Regjeringen har laget en ny ordning som vil kunne gjøre det noe enklere for grøntnæringen å få inn strengt nødvendig arbeidskraft fra utlandet de kommende ukene. -Dette er en viktig håndsrekning til en næring som nå står overfor store utfordringer ved oppstarten av sesongen, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Vedtaket fra regjeringen innebærer en dokumentasjonsordning for grøntnæringen ved behov for utenlandsk arbeidskraft og vil være aktuell for foretak som produserer eller pakker poteter, grønnsaker, frukt og bær. Det er Landbruksdirektoratet som administrer ordningen og den ble iverksatt fredag 19.mars 2021.  

I en pressemelding sier landbruks- og matminister Olaug Bollestad at dokumentasjonsordningen gir en kvalitetssikring som vil være god bistand til grensemyndigheten som fører kontroll med innreise og dermed gi dem et godt grunnlag for å kunne vurdere om de strenge reglene for å kunne gi unntak fra innreiserestriksjonene er oppfylt. – Vi er i en krevende situasjon med stort smittepress og behov for streng kontroll på innreise, understreker statsråden.  

Justis- og beredskapsminister Monica Mæland sier i samme melding at det til tross for behovet for å kraftfulle tiltak for å begrense smittespredning, er det også nødvendig at næringslivet får tilgang på helt kritisk arbeidskraft. – Vi skal fortsette å ivareta disse to hensynene på en trygg måte, sier Mæland.

Det er presisert i veiledningen at selv om Landbruksdirektoratet mener at opplysningene sannsynliggjør behovet for unntak fra innreiserestriksjonene, er det grensepersonalet som avgjør om arbeidstaker får komme inn i landet.

Les mer om ordningen hos Landbruksdirektoratet

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: