Innhold

"Grønne land" og koronasertifikater letter situasjonen noe for utenlandsk arbeidskraft

Nyhet, Korona

Publisert

Traktor på åker

Trinn tre i regjeringens gjenåpningsplan åpner for mer reising over landegrensene, men det vil likevel fortsatt være restriksjoner og innreisekarantene fra flere av landene.

Det er flere nasjonale bestemmelser som har betydning for innreise til Norge. Les mer her.

Utviklingen i såkalte røde og grønne land og felles europeisk koronasertifikat (fra 24. juni) kan gi rett på innreise til Norge, selv om kriteriene for unntak etter «søknadsordning for grøntnæringen" ikke er oppfylt

Koronasertifikat vil fra 24. juni kunne brukes for reisende til Norge fra EU-/EØS-landene. Det er riktignok ikke alle land som på det tidspunktet vil ha en løsning klar for sine borgere, men de som har det kan bruke sitt sertifikat i forbindelse med innreise til Norge.

Ordningen for grøntnæringen videreføres for å sikre strengt nødvendig arbeidskraft i landbruket. Dersom arbeidstaker kommer fra et land som er grønt på innreisetidspunktet, og ikke har oppholdt seg i et rødt land de siste 10 dagene, trenger de ikke søke gjennom Landbruksdirektoratets søknadsbaserte ordning for å få innreise. For oppdatert informasjon, se UDIs hjemmeside og FHIs hjemmeside.

Det er også gjort endringer i den søknadbaserte ordningen for "strengt nødvendige utenlandske arbeidstakere" i regi av Sjøfartsdirektoratet. Virketiden er utvidet til 30 dager fra vedtaksdato, fra tidligere 14 dager. Også personell som er strengt nødvendig for å unngå driftsstans i prosjekter eller virksomheter på tvers av bransjer er omfattet. Sjøfartsdirektoratet mottar søknad via egen nettside og Altinn.

Les mer om innreiseregler også på NHOs egen arbeidsgiverportal
Arbinn.

Vi vil bestrebe oss på å holde nettsidene våre og Arbinn oppdatert på det gjeldende regelverket gjennom sommeren, men fordi det må forventes hyppige endringer i innreiseregler gjennom sommeren, er det er viktig å sette seg inn i gjeldende regelverk løpende.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: