Budsjettforliket kan svekke norsk folkehelsearbeid

Publisert

Politikkutformingen etter innfallsmetoden gir aldri gode resultater. I skrivende stund har likevel Fremskrittspartiet, Høyre, Kristelig Folkeparti og Venstre blitt enige om å øke det som allerede er de de høyeste avgiftene i verden med ytterligere drøyt 40 prosent på alkoholfrie drikker og 83 prosent på sjokolade og sukkervarer.

Dette skal visstnok gi rundt 2,1 milliarder kroner pluss merverdiavgift i økte inntekter for staten. Monn det.

Budsjettpartnerne har riktignok ulike begrunnelser for avgiftssjokket: Høyre og Fremskrittspartiet mener de berørte bedriftene bør kunne håndtere avgiftsøkninger i denne størrelsesordenen uten at det i særlig grad bør påvirke prisene overfor forbrukerne. Det er selvfølgelig alltid lov å håpe, men det hadde vært bedre å kartlegge konsekvensene før beslutningen ble tatt. Da hadde de raskt funnet ut at avgiftssjokket selvfølgelig fører til økte priser på mange produkter.

Og mens Venstre har sagt lite om det de har vært med på, ønsker Kristelig Folkeparti derimot, at avgiftssjokket skal merkes av forbrukerne. Det skal være et viktig bidrag til bedre folkehelse. Dermed skiller de lag med budsjettpartnerne. For der Høyre og Fremskrittspartiet altså håper forbrukerne ikke skal merke noe, ønsker Kristelig Folkeparti at avgiftssjokket skal svi.

Budsjettpartnerne har ulike begrunnelser for avgiftssjokket.

Begge kan ikke ha rett. Kanskje besluttes et slikt avgiftssjokk uten at de som treffer beslutningen egentlig har snakket om hva de vil oppnå? Bortsett fra at to milliarder kroner sikkert kommer godt med i krevende budsjettforhandlinger.

Avgiftssjokket har uansett konsekvenser:

Grensehandelen har økt med 11 prosent det siste året. Snart legger norske forbrukere igjen 15 milliarder kroner utenfor landets grenser. Dette får konsekvenser for alle produsenter, også de som ikke er direkte berørt av avgiftssjokket, og for dagligvarehandelen. I tillegg har de fire partiene bak budsjettforliket fått på plass en 350-kronersgrense som gjør det mulig å kjøpe store mengder sjokolade og brus fra utlandet på nett. Bare en av netthandelsaktørene sier de sender over 4 tonn varer over grensen til Norge daglig. Her er det ikke særavgifter og merverdiavgift. Dermed er heller ikke grensehandel lenger kun for de som bor langs grensen.

Mens effekten for folkehelsen er tvilsomt, kan konsekvensene for verdens mest ambisiøse og systematiske samarbeidsavtale mellom myndigheter og næringsliv om sunnere kosthold være store. Bent Høie har nedlagt et betydelig arbeid og engasjement for å få til gode resultater gjennom dette arbeidet. Dersom dette samarbeidet nå rakner, fordi toneangivende bedrifter opplever avgiftsøkningen som et direkte tillitsbrudd, vil det være svært uheldig for det norske folkehelsearbeidet.

 Denne gjestekommentaren sto på trykk i Dagligvarehandelen 5. desember 2017

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: