VBF

Vin- og brennevinleverandørenes forening

Innhold

Statsbudsjettet 2019: Regjeringen styrker grensehandelen

Forsiden på Nasjonalbudsjettet 2019.

Forsiden på Nasjonalbudsjettet 2019.

Siden Siv Jensen tok over som finansminister har grensehandelen økt med 13,5 % og alkoholavgiftene med 12 %. I forslaget til statsbudsjett for 2019 foreslår Regjeringen på nytt å øke alkoholavgiftene. Vin - og brennevinleverandørenes forening (VBF) mener statsbudsjettet nok en gang er en gavepakke til Systembolaget og grensehandlere.

I forslaget til statsbudsjett for 2019 foreslår finansministeren å øke alkoholavgiftene med 1,5 prosent for brennevin og 1,4 prosent for vin. Siden Siv Jensen tok over som finansminister i 2013, har alkoholavgiftene økt med 12 prosent. Grensehandelen med Sverige har økt med 13,5 prosent i den samme perioden. I FrPs program for inneværende periode står det at partiet vil redusere avgiften på alkohol til nivået hos våre naboland for å unngå handelslekkasje og smugling. I stedet for å foreslå en reduksjon, har finansministeren og FrP foreslått og stemt for en økning hvert år siden partiet inntok regjeringskontorene.

- Konsekvensen av Regjeringens politikk, er at svenskene tjener godt på nordmenns kjøp av vin og brennevin. Salget av vin og brennevin på Vinmonopolet har sunket med over en millioner liter siden 2013. Dette er dramatisk for Vinmonopolet som nå selger bare omtrent halvparten av brennevinet som drikkes i Norge. Regjeringen må sette inn tiltak som kan styrke salget på Vinmonopolet, fremfor å gi gavepakker til det svenske Systembolaget, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

- Regjeringen snikinnfører økte avgifter hvert år gjennom å kalle det prisjustering. Denne praksisen er ikke vanlig i våre naboland. Konsekvensene av denne politikken er at avgiftsforskjellene blir større og grensehandelen øker, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).

Siden 2013 har salget av brennevin på Vinmonopolet sunket med 2,4 prosent, og vin med 1,2 prosent.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: