Slik blir årets tariffoppgjør

Nyhet, Tariff

Publisert

Nærbilde av kalender

Slik blir årets lønnsoppgjør.

Tariffoppgjøret 2021 starter med forhandlinger 24. og 25. mars. Årets oppgjør er et mellomoppgjør og det er dermed lønn som er hovedtemaet.

NHO har vært tydelige på at årets oppgjør først og fremst handler om å sikre arbeidsplasser og bedrifter. -Dette er ikke et vanlig lønnsoppgjør. Det er et lønnsoppgjør som kommer mens vi står i en krise, sa NHO-sjef Ole Erik Almlid da forhandlingsfullmakten var klar.  

LO har gitt tydelig uttrykk for at de ønsker å opprettholde kjøpekraften for sine medlemmer, samt at lavtlønnede må få et ekstra tillegg. -Kravene er ikke overraskende, men de er likevel krevende. Mange bransjer sliter som følge av den pågående pandemien, og kan ha problemer med å bære store lønnstillegg. Hovedvekten av en eventuell justering bør etter vårt syn finne sted lokalt på den enkelte bedrift etter vurdering av den enkelte bedrifts økonomiske forhold, konkurransesituasjon, produktivitet og utsiktene fremover, sier Nikolai A. Westlie, forhandlingsdirektør i NHO Mat og Drikke.

Minstelønn/garantilønn

Utviklingen av minstelønnen/garantilønnen i avtalene NHO Mat og Drikke har med NNN betyr mye for mange av medlemmene. Westlie understreker at dersom denne øker med flere kroner per time, slik den har gjort de siste årene, vil dette påvirke bedriftenes lokale forhandlinger. -En bedrift som før oppgjøret starter vet at den må øke lønnen med flere kroner per time, vil naturligvis ha mindre å tilby i de lokale forhandlingene enn de som ikke blir omfattet av en slik økning, sier han..

NHO er opptatt av at konkurranseforholdene ikke må svekkes, og at vi ikke kan ha en lønnsvekst som medfører at avstanden til våre konkurrentland øker. Antatt lønnsvekst hos våre konkurrentland ligger på 2,2 prosent ogantatt prisvekst for 2021 ligger på 2,8 prosent, altså et skille på 0,6 prosentpoeng.

Gangen i oppgjøret

Forhandlingene starter 24. mars og har frist 25. mars. Blir det brudd i forhandlingene, går oppgjøret til mekling 9. og 10. april.

Ved en mekling vil varsel om plassfratredelse, det vil si hvilke bedrifter som potensielt kan tas ut i en steik, komme fra LO 6. april. Mulig streik vil kunne skje fra arbeidstidens begynnelse den 11. april.

Tariffkonferansen 2021

NHO Mat og Drikkes tariffkonferanse blir i år digitial, og finner sted torsdag 6. mai fra kl. 08.30 til 12.00. Mer info om denne kommer i løpet av april.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: