NHO Mat og Drikke

Innhold

- Svake markedsutsikter må prege lønnsutviklingen

Nyhet, Tariff

Publisert

Portrett av Brubakk

Administrererende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

-Bedriftene melder om de svakeste markedsutsiktene på ti år. Dette er signaler vi må ta med oss inn i oppgjøret, sa Petter H. Brubakk under NHO Mat og Drikkes tariffkonferanse.

I sin åpningshilsen til de over 70 representantene fra medlemsbedrifter i NHO Mat og Drikke og Sjømat Norge, var Brubakk tydelig på at det er mange grunnleggende faktorer som vil skape usikkerhet for mat- og drikkenæringen dette året. – Medlemmene våre er allerede sterkt berørt av den svært høye grensehandelen og stadig økende internasjonal konkurranse. Veksten i dagligvarehandelen var på svake 1,3 prosent i 2019. Når dette kombineres med den økonomiske usikkerheten korona-viruset skaper, er det grunn til bekymring, sa han. 

Klart oppdrag: - Styrk konkurranseevnen!

NHO Mat og Drikkes administrerende direktør hadde med seg et tydelig signal fra styret: - De understreket viktigheten av å styrke konkurranseevnen i mat- og drikkenæringen, også gjennom lønnsdannelsen, sier Brubakk. Han viste til at styret hadde pekt på utfordringene ved at vi i Norge over lang tid har hatt høyere lønnsvekst enn våre handelspartnere. - Alle parter må ta inn over seg at Norge er i ferd med å bli et helt vanlig land i verden, og at vi må tilpasse oss en stadig sterkere internasjonal konkurranse, understreket han. 

NNN: - Økt kjøpekraft og reelle lokale forhandlinger

NHO Mat og Drikkes viktigste motpart, Norsk nærings- og nytelsesmiddelarbeiderforbund (NNN), innledet på konferansen. NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, var også tydelig i sitt budskap til bedriftene. Hun trakk særlig frem krav om økt kjøpekraft og lavlønnstillegg, reelle lokale forhandlinger og endringer i arbeidstidsbestemmelsene som sentrale krav i årets forhandlinger.

Om årets lønnsoppgjør

Årets lønnsoppgjør er forbundsvist, og først ut er frontfagene i Industrioverenskomsten mellom Norsk Industri og Fellesforbundet med oppstart 10. mars. Resultatene fra disse forhandlingene skal sette normen for de forhandlingene i de øvrige overenskomstene.

Styret i NHO Mat og Drikke vedtar sin forhandlingsfullmakt 17. april. NHO Mat og Drikke er part i 17 overenskomster, og etter planen er det oppstart 23. april med kravutveksling og fellesforhandlinger med NNN. Første overenskomst ut er Kjøttindustrioverenskomsten 28. april. Følg med på nettsidene for fortløpende oppdatering om årets oppgjør.

Her finner du NHOs forhandlingsposisjon

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: