Likviditetskrisen: - Den største jobben gjenstår

Nærings- og fiskeridepartementet har sammen med Innovasjon Norge og Forskningsrådet iverksatt tiltak for å motvirke likviditetsskvisen små og mellomstore bedrifter opplever som følge av koronakrisen.
Nærings- og fiskeridepartementet har sammen med Innovasjon Norge og Forskningsrådet iverksatt tiltak for å motvirke likviditetsskvisen små og mellomstore bedrifter opplever som følge av koronakrisen.
Regjeringen utnytter blant annet handlingsrommet statsstøttereglene for å lette tilgangen på likviditet og bidra til igangsettelse av nye prosjekter.
-Det er bra at regjeringen, Innovasjon Norge og Forskningsrådet er på banen med tiltak, men den største jobben med å sikre arbeidsplasser og fremtidig verdiskaping gjenstår, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke, som understreker at bedrifter som helt eller delvis har stengt ned har faste kostnader som forfaller, men ingen inntekter, nå nærmer seg en kritisk situasjon.
- Det er avgjørende at regjeringen snarest presenterer en kraftfull pakke som bidrar til at ingen bedrifter som var sunne før koronakrisen inntraff er konkurs når situasjonen normaliserer seg, sier Brubakk. – Mange bedriftsledere trenger nå en klar melding fra regjeringen om at myndighetene forstår at mangfoldet i næringslivet nå står og faller på hva som gjøres for å sikre at hjulene kommer i gang igjen når smittevernsituasjonen tillater det, understreker han.
Samtidig er Innovasjon Norges tiltak akkurat det NHO Mat og Drikke har foreslått som et av virkemidlene for å bidra til å lette situasjonen med akutt likviditetsskvis.
- Mindre bedrifter som er leverandører til hoteller, restauranter, kantiner, utelivet og storhusholdning er spesielt utsatt for likviditetsproblemer, og det er avgjørende at disse bedriftene får hjelp til å komme seg gjennom krisen, fremholder Brubakk.
Rentene på Innovasjon Norges lavrisikolån settes ned med 1 pst. Renten på risikolån reduseres med 1,25 pst. Innovasjon Norge øker i tillegg oppstartslånene fra 1,5 til to millioner kroner uten å stille krav til kausjon eller egenkapital. I tillegg blir det enklere å søke om utsatte avdrag på eksisterende lån. Søknadsprosedyrene for å søke lån og tilskudd er forenklet. Tilskuddssatsene på kommersialiseringstilskudd øker. Det samme gjør dekningsgraden på interne kostnader i prosjekter, inkludert lønn. Samtidig forenkles og kuttes saksbehandlingstiden på nye søknader om lån og tilskudd. Her kan du lese mer om Innovasjon Norges SMB-tiltak.
Forskningsrådet har forenklet og kuttet behandlingstiden for søknader til innovasjonsprosjekter og søknader til SkatteFUNN. Formålet er å stimulere til innovasjonsaktiviteter som bedriftene kan få vanskeligheter med å gjennomføre på grunn av inntektsfall og likviditetsproblemer som følge av krisen. Her kan du lese mer om Forskningsrådets SMB-tiltak.
- Det er positivt at Forskningsrådet innretter sine ordninger og virkemidler for å motvirke de alvorlige konsekvensene koronakrisen har på næringslivet. Mat- og drikkenæringen er preget av høy innovasjonskraft og stor gründervirksomhet, og det er et viktig bidrag til mat- og drikkenæringens langsiktige konkurransekraft at disse satsingene og innovasjonene kommer seg helskinnet gjennom krisesituasjonen vi nå er i, avslutter Brubakk.
Få hjelp med arbeidsgiverspørsmål.
Ta kontakt via chat på Arbinn.no (krever innlogging), og velg spørsmål om korona. Du kan også ringe NHOs Medlemssenter 23 08 84 40 og taste 0 for spørsmål om korona. Chat og telefon er åpen fra kl 9-15 på hverdager.
Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?