Dette var det tredje i rekken av NHO-sjef Ole Erik Almlids møter med representanter fra alle næringene i NHO-fellesskapet. Formålet er å få dypere innsikt i bedriftenes utfordringer og behov i forbindelse med koronakrisen.
Følgende medlemsbedrifter deltok i møtet:
· Trine Lerum Hjellhaug, Lerum AS
· Trond Haug, Scandza Norge
· Peder Kavli Jørgensen, Baker Jørgensen AS
· Ståle Gausen, Grilstad AS
· Tor Petter W. Christensen, Aurora Spirit AS
· Laurits Stokkeland, Bru Gard
Flere av bedriftene uttrykte bekymring over den svake valutakursen og hvordan den vil påvirke matvareprisene fremover gjennom økte priser på råvarer og innsatsfaktorer. Noen av bedriftene meldte også om store kostnadsøkninger i produksjon på grunn av tilpasningene som måtte gjøres som følge av smittevernstiltakene. Utfordringer knyttet til tilgang på viktig sesongarbeidskraft og servicepersonell fra både EØS- og såkalte tredjeland, var også blant temaene som ble diskutert.
-Tilbakemeldingene fra bedriftene forsterket det inntrykket som vi har dannet oss gjennom krisen; bedrifter som leverer til Horeca-markedet har store problemer. Samtidig ser vi også at de produsentene som leverer til dagligvaremarkedet heller ikke er uberørt av krisen, selv om salget til forbruker har vært bra, sier direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk, som også deltok på møtet.
Almlid takket bedriftene for innsatsen de har gjort for å opprettholde matvareproduksjonen gjennom krisen. Budskapet hans var at bedrifter som var sunne før krisen inntraff, skal stå på bena også etter krisen. -På kort sikt er det viktig at vi sikrer at hullene i kompensasjonsordningen dekkes. I tillegg skal vi jobbe for å forlenge både kompensasjonsordningen og endringene i permitteringsordningen. På lengre sikt skal vi fortsette arbeidet med den politikken vi trodde på før krisen inntraff; styrke privat eierskap, kutte i formueskatten og styrke satsingen på kompetanse, sa han.