- Det finnes noen små lysglimt

Nyhet, Korona

Publisert

Graf som viser utviklingen på etterspørsel under koronautbruddet

Selv om det er noen tegn til ørliten bedring, har deler av mat- og drikkenæringen fortsatt store utfordringer, viser ny medlemsundersøkelse fra NHO Mat og Drikke.

Siden 9. mars i år har NHO gjennomført regelmessige medlemsundersøkelser for å kartlegge hvordan korona-utbruddet har påvirket medlemsbedriftene.

Resultatene viser at utbruddet og smitteverntiltakene knyttet til dette har fått omfattende konsekvenser også for mat- og drikkenæringen. Likevel er medlemmene i NHO Mat og Drikke bedre stilt enn gjennomsnittet i NHO. I undersøkelsen 29. april svarer to av tre bedrifter at de har hatt kanselleringer og lavere etterspørsel siden 12. mars. Dette er en liten forbedring fra 12. april da 71 prosent svarte at de hadde nedgang og kanselleringer.

I undersøkelsen svarer videre 15 prosent av medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke at de mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid.

- 15 prosent er et høyt tall, men likevel en nedgang sammenlignet med tidligere undersøkelser i perioden, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke. - Vi vet at kompensasjonsordningen fra regjeringen har hjulpet mange, men det finnes også hull og mangler i ordningen som vi sammen med resten av NHO-felleskapet har meldt tilbake om, sier han.

Les også: Fikk krisepenger på dagen

Tallene viser også fortsatt at krisen rammer mat- og drikkenæringen svært ulikt. Hele 93 prosent av medlemmene innenfor bakeri- og konditorbransjen opplever lavere etterspørsel og/eller kanselleringer og 100 prosent av medlemmene i bryggeribransjen opplever det samme.

- Dette viser at mat- og drikkenæringen er veldig todelt. Mens dagligvaresiden nærmest produserer det remmer og tøy kan tåle, opplever leverandørene til hotell, restaurant og catering at markedet har stoppet helt opp, sier Brubakk.

Les også: NHO vil ha fem endringer i kompensasjonsordningen

Bak de dystre tallene finnes det også noen lysglimt i den nyeste undersøkelsen. Andelen bakerier som melder om reell konkursfare har gått tilbake til 17 prosent, som er en nedgang fra 35 prosent i forrige undersøkelse som ble gjennomfør 17. april. 14 prosent av bryggeriene melder om det samme. Det er en nedgang fra 17 prosent. - Dette ser vi på som en forsiktig stabilisering av situasjonen, sier Brubakk.

Her finner du grafene som viser utviklingen på svarene av noen av spørsmålene i undersøkelsen.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: