NHO Mat og Drikke

Innhold

Korona-utbruddet: Hjelp til medlemsbedrifter

Bilde av verdenskart i to hender

Foto: Stockpic fra Pixabay

Er du medlem i NHO Mat og Drikke og har spørsmål eller trenger råd knyttet til din bedrift i forbindelse med korona-utbruddet? Vi vil prøve å hjelpe deg. Saken oppdateres fortløpende.

Denne saken er sist oppdatert fredag 13. november 2020, og oppdaterers fortløpende.

På denne siden finner du informasjon om følgende:

  1. Kompensasjonsordning
  2. Samfunnskritisk virksomhet
  3. Informasjon fra DSB om produksjon ved alvorlige hendelser
  4. Informasjon fra Mattilsynet
  5. Arbinn
  6. NAVs tjenester
  7. Matsentralene

Vi får mange henvendelser fra våre medlemsbedrifter om ulike utfordringer knyttet til korona-viruset og tiltak som er iverksatt av myndighetene. Vårt mål er å hjelpe så mange medlemmer som mulig og vi skal gjøre vårt beste for å svare og veilede dere.

Generelt ber vi om at alle medlemmer følger de råd og tiltak som nasjonale og kommunale myndigheter har iverksatt. 

Du finner informasjon på Helsedirektoratets nettsider og på helsenorge.no

Har din bedrift en konkret utfordring i forbindelse med korona-utbruddet?

Fortell oss hvordan tiltakene fra myndighetene påvirker din bedrift, så bringer vi dette videre til de rette beslutningstakerne.

Kompensasjonsordning

Regjeringen arbeider med en ny, generell kompensasjonsordning for næringslivet.

 Samfunnskritisk virksomhet og nøkkelpersonell

NHO har laget en mal for egenerklæring til hjelp for medlemsbedrifter med kritisk og viktig samfunnsfunksjon som trenger unntak fra karanteneplikten eller tilbud om barnehage- og skoleplass for kritisk personell i virksomheten. 

Denne malen med mer finner du på arbinn.nho.no

Kommunale karantene- og innreiseregler

Regjeringen mener det ikke er behov for at kommunene innfører egne karanteneregler i tillegg til de til enhver tid gjeldende nasjonale reglene. Det er utarbeidet en veileder som skal sikre at kommuner som likevel beslutter å innføre slike regler unngår å ramme lokal verdiskapning og viktige samfunnsfunksjoner. Les mer om veilederen her

Informasjon fra DSB

DSB har utarbeidet en veileder som gir praktiske råd om hvordan virksomheter kan opprettholde produksjonen av varer og tjenester ved alvorlige hendelser som rammer samfunnet og virksomheten. Denne og mer finner du på DSBs nettsider.

Informasjon fra Mattilsynet

Mattilsynet har samlet nyttig informasjon om spørsmål knyttet til produksjon av næringsmidler, dyrehold og drikkevann: 

Mattilsynets oversiktsside om utbrudd av koronavirus 

Til næringsmiddelvirksomheter om koronavirus
Til veterinærer om koronavirus
Til produksjonsdyr- og hesteeiere om koronavirus
Til forbrukere om koronavirus
Informasjon om dyrking og planter

Her finner du informasjon om hvordan Mattilsynet jobber med koronavirusutbruddet.

Mattilsynet har opprettet en egen postkasse for spørsmål om koronavirusutbruddet: korona@mattilsynet.no 

Arbinn

På Arbinn.nho.no har NHOs advokater og HMS-eksperter samlet informasjon du trenger å vite om smittevern, karantene, permittering med mer.

NAVs tjenester

NAV opplever svært stor pågang fra arbeidsgivere og ansatte som trenger bistand og veiledning. Bruk digitale informasjonskanaler så langt det er mulig. Se oversikt.

Vanligvis betaler arbeidsgiveren sykepenger i arbeidsgiverperioden, som er de første 16 dagene av et sykefravær. For sykefravær som skyldes korona, vil arbeidsgivere få dag 4-16 refundert av NAV, og du kan søke om denne refusjonen her.

Er du medlem i NHO Mat og Drikke og har andre spørsmål knyttet til rollen som arbeidsgiver kan du enten ta kontakt med NHO Mat og Drikkes advokater direkte på advokat@nhomd.no eller telefon 23 08 86 99, ta kontakt via chat på Arbinn.no (krever innlogging) og velg spørsmål om korona eller ring 23 08 84 40 og tast 0 for spørsmål om korona.

Andre henvendelser kan rettes til firmapost@nhomd.no med "Koronasituasjon" i emnefeltet. Vi skal gjøre vårt ytterste for å hjelpe dere så godt som mulig, men siden situasjonen utvikler seg kontinuerlig, vil vi ikke ha full oversikt og innsikt til enhver tid.

Matsentralene

Bedrifter som under korona-utbruddet opplever en større opphopning av overskuddsmat, kan levere dette til matsentralene for å unngå omfattende kasting av mat i denne spesielle situasjonen. Les mer om dette på Matvetts nettsider.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: