Bidro til trygghet i en uforutsigbar tid

Nyhet, Korona

Publisert

Bollestad på besøk hos Stabburet

Matministeren hyller matprodusentene som har levert så og si som normalt under korona-utbruddet. Foto: Thomas Brun, NTB

- Takket være en uvurderlig innsats fra alle ledd i verdikjeden, lykkes vi med å ha en så og si normal matforsyning under koronautbruddet, sa landbruks- og matminister Olaug Bollestad da aktørene i næringsmiddelindustrien møttes for å hylle de ansattes innsats.

På plenen utenfor Orklas fabrikk på Råbekken i Fredrikstad stod foruten Bollestad, NNN-leder Anne Berit Aker Hansen, Orkla-direktør Jan Ivar Semlitsch og direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk trygt plassert etter 2-metersregelen. De fem var samlet for å takke for innsatsen til de ansatte i for å sikre matforsyningen da strenge smittevernsregler skapte store utfordringer i produksjonen og hamstring førte til økt etterspørsel etter flere matvarer.  

Trygghet i uforutsigbar tid
En rørt statsråd uttrykte stor takknemlighet for endringsviljen og omstillingskapasiteten blant de ansatte som førte til nye løsninger som sikret norske forbrukere tilgang til kjente matprodukter i en uforutsigbar tid. – Dette viser at matproduksjonen er robust over hele landet og at det store spennet fra store til små produsenter er viktig for helheten, sa hun. Hun takket også for et tett og godt samarbeid mellom partene, noe som hun mente var avgjørende for at man lyktes.

Økt stolthet
Også Aker Hansen i NNN trakk frem betydningen av et solid trepartssamarbeid i krisetider som dette. Hun sa mange ansatte i næringen hadde blitt mer bevisste på egen rolle, da næringsmiddelindustrien allerede tidlig i krisen ble definert som samfunnskritisk virksomhet. -Vi må bruke den økte oppmerksomheten rundt norsk matproduksjon og forsyningssikkerhet til å bedre rekrutteringen til bransjen, sa hun. Samtidig understreket hun at det i deler av bransjen har vært en bråstopp i virksomheten og at flere hundre fortsatt er permittert.

Til å stole på
Helter, var beskrivelsen Orkla-sjefen brukte om de ansatte som gikk på jobb sent og tidlig for å holde hjulene i gang. -Jeg er takknemlig og imponert over innsatsen som var helt avgjørende for at vi klarte å ivareta samfunnsansvaret vårt. Vi viste at vi er til å stole på. Norske myndigheter har sett hva vi kan og hva vi gjør, sa Semlitsch og takket statsråden for støtten hun viste ved å delta på arrangementet.

Går ikke av seg selv
I sitt innlegg takket Petter Haas Brubakk de over 50 000 ansatte i små og store virksomheter over hele landet og sa at en samlet verdikjede kan være stolt over innsatsen. -Dette har ikke gått av seg selv. Krisen har lært oss at vi har en stor og sterkt nasjonal verdikjede. Kombinasjonen av høy kompetanse i næringen og stor grad av nærhet, dialog og tillitt mellom aktører og myndigheter har gjort at vi sammen fikk dette til, sa han. Også Brubakk understreket betydningen av å sikre kompetanse og rekruttering til bransjen i årene som kommer.

Synliggjør grensehandelens omfang
Både Brubakk og Aker Hansen trakk frem den innsikten som fraværet av grensehandel har gitt næringen så langt i krisen. -Med stengte grenser har vi en gang for alle fått synliggjort hvor stor og omfattende grensehandelen er. Vi trenger en harmonisering av avgiftene for å unngå at viktige arbeidsplasser og skatteinntekter flyttes over grensen, sa Brubakk til de fremmøtte.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: