NHO Mat og Drikke

Innhold

- Svekket krone kan gi økte matvarepriser

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

Petter Haas Brubakk foran kamera

Petter Haas Brubakk intervjues av TV2 om matvarepriser

De siste dagene har den norske kronen svekket seg betydelig. For mat- og drikkevareprodusentene betyr dette at importerte varer blir dyrere og driftskostnadene øker. – Vi må forvente at matvareprisene kan komme til å stige fremover. Skal bedriftene kunne fortsette å produsere mat- og drikkevarer og sikre arbeidsplasser, må de få dekket inn de økte kostnadene, sier NHO Mat og Drikke.

Selv om mye av mat og drikke som produseres i Norge lages med norske råvarer, er det både en stor andel importere innsatsfaktorer i produksjonen og en betydelig matvareimport.

– Når kronen svekkes, blir disse varene dyrere å importere. I tillegg ser vi at stengte grenser i Europa gir lengre transporttid, noe som også påvirker kostnadsbildet, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Nok varer til alle

Brubakk understreker at bedriftene og de ansatte jobber dag og natt for å opprettholde produksjonen av mat- og drikkevarer til det norske markedet. – Det er viktig å understreke at det er nok mat og produksjonen går bra, tross utfordringene med smittevernrestriksjoner og ansatte i karantene, sier han.

Kostnadene må dekkes inn

Brubakk sier at man ikke vet nøyaktig når valutafallet vil slå inn på prisene eller hvilke varer det vil gjelde. – Det vi vet er at kostnadsøkningen rammer hele bransjen og bedrifter som før krisen var solide bedrifter med stabil produksjon og viktige arbeidsgivere. Når kostnadene øker så raskt og voldsomt som vi nå ser, må bedriftene få dekket inn disse kostnadene i markedet hvis de skal overleve både på kortere og lengre sikt, sier han.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: