- Krisen fester grepet

Nyhet, Korona

Publisert

Portrett av Brubakk

Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Mat- og drikkenæringen er hardt rammet av koronakrisen. En ny undersøkelse viser at to av tre bedrifter har lavere etterspørsel og kanselleringer enn før. Samtidig har én av tre bedrifter permittert ansatte som følge av krisen, og over halvparten forventer å permittere flere om kort tid. - Tallene viser tydelig at krisen fester taket, også i mat- og drikkenæringen, sier Petter Haas Brubakk.

I undersøkelsen, som ble gjennomført i samarbeid med NHO 27. mars 2020, svarer 21 prosent av medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke at de mangler penger til å betale regninger som forfaller om kort tid, og én av fem melder at de er i reell fare for å gå konkurs.

- Tiltakspakken regjeringen skal få på plass denne uken, vil kunne gjøre bedriftene i stand til å betale regningene sine. Medlemsundersøkelsen vår viser at det er helt nødvendig, understreker administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, Petter Haas Brubakk.

Todelt industri

Tallene viser også med all tydelighet at krisen rammer matindustrien svært ulikt. Hele 97 prosent av medlemmene innen bakeri- og konditorbransjen opplever lavere etterspørsel og/eller kanselleringer og 89 prosent av medlemmene i bryggeribransjen opplever etterspørselssvikt og/eller kanselleringer. -Det viser at matindustrien er veldig todelt. Mens den dagligvaresiden produserer det remmer og tøy kan tåle, så opplever leverandørene til hotell, restaurant og catering at markedet har stoppet helt opp, sier Brubakk. Han viser også til at 93 prosent av bakeriene og konditoriene allerede har permittert ansatte og at 89 prosent av medlemmene i bryggeribransjen har gjort det samme. – Disse bedriftene kneler allerede, sier han.

 

- Mye gjenstår i krisepakken

Brubakk er tydelig på at signalene i undersøkelsen er alvorlig for matindustrien. Han sier at tiltakspakkene fra regjeringen som kom på fredag er helt avgjørende for at sunne bedrifter skal kunne overleve krisen. – Det har vært et godt samarbeid mellom arbeidslivets parter og regjeringen for å få på plass et rammeverk for en pakke som skal sikre bedre likviditet til bedriftene som er i krise. Men det er mye som fortsatt må på plass for at bedriftene skal overleve og fortsatt ha arbeidsplasser igjen på andre siden av krisen, sier Brubakk.

Krever kutt i særavgifter

NHO Mat og Drikke har sammen med resten av NHO-fellesskapet spilt inn konkrete krav til regjeringens arbeid med krisepakken. Pakken skal legges frem i sin endelige form innen fredag 3. april. -Vi har i tett samarbeid med våre bedriftsutvalg jobbet frem konkrete krav til regjeringen. For bedriftene er det særlig spørsmål om hvordan kompensasjonsnivået skal defineres og hvilke særavgifter som må kuttes for å styrke likviditeten, som er øverst på listen når vi nå skal jobbe for å sikre fremtiden vil våre medlemsbedrifter, avslutter han.

Her er listen over NHO Mat og Drikkes innspill til regjeringen:
  • Størrelsen på kontantkompensasjonen som skal dekke faste kostnader må beregnes ut fra fall i omsetning, ikke om virksomheten er blitt pålagt å legge ned driften. Der er ingen forskjell mellom å miste all omsetning og det å måtte stenge på grunn av et forbud.
  • Redusere og utsette arbeidsgiveravgift og merverdiavgift for å dempe kostnadsøkningene på blant annet råvarer og transport.
  • For å lette likviditetsutfordringene må myndighetene kutte offentlige avgifter knyttet til mat- og drikkeproduksjon. Dette bør i første rekke gjøres med avgiftene på elektrisk kraft, avgiftene på sjokolade- og sukkervarer, alkoholfrie drikkevarer, alkohol, emballasjeavgift, kjøttkontrollgebyret og merverdiavgift.
  • Betalingsutsettelser på lån fra Innovasjon Norge.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: