- Kommuner kan ikke hindre samfunnskritisk virksomhet

Nyhet, Korona

Publisert

Åker

Kommunene skal ikke kunne hindre samfunnskritisk virksomhet. Det slår Helsedepartementet fast i en ny veileder til kommunene. - Det er helt avgjørende for matforsyningen at kommunene ikke bryter dette. Verdikjedene henger nøye sammen; stanser det opp ett sted, får det raskt ringvirkninger videre i kjeden. Det forventer vi at alle kommuner tar inn over seg, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Helsedepartementet har publisert en veileder som skal bidra til at nasjonale og kommunale smitteverntiltak virker sammen og fjerne hindrene for bevegelse av varer og arbeidskraft mellom kommunene i Norge.

Brubakk understreker at dette var en svært viktig avklaring for mat- og drikkeprodusentene som er blant de næringene som defineres som samfunnskritiske. – Matforsyningen går stort sett som normalt, men forsyningskjeden er presset og det jobbes hardt og mye i alle ledd for å sikre god flyt. Over tid skaper derfor kommunale særregler store utfordringer for medlemsbedriftene i NHO Mat og Drikke, sier han.

- Når et helt samfunn har innrettet seg etter nasjonale bestemmelser, kan ikke enkeltkommuner opptre på egenhånd og lage regler som stikker kjepper i hjulene for bedriftene. Dersom en sentral ansatt nektes å komme på jobb i en annen kommune, kan produksjonen stanse opp. En slik stans vil raskt spre seg videre i verdikjeden, sier Brubakk.

I veilederen skriver Helse- og omsorgsdepartementet at for å sikre forholdsmessighet og samordning mellom nasjonale tiltak, må blant annet følgende tiltak unngås:

  • Tiltak som rammer personer som krysser kommunegrenser under reise mellom bolig og arbeidssted, og mellom ulike arbeidssteder, og som er til hinder for at arbeidstakere kan beholde sitt arbeid og at arbeidsgivere fortsatt sikres arbeidskraft
  • Tiltak som rammer person- og varetransport (på vei, sjø eller bane eller i luften)
  • Tiltak av betydning for å holde i gang produksjonen i virksomheter, blant annet vedlikehold, reparasjoner, forsyningslinjer, spesialiserte tjenester med videre.

Les også: Viktig nasjonal veileder om lokale karanteneregler (NHOs nettsider) 

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: