NHO Mat og Drikke

Innhold

- Klargjørende om dokumentasjonskrav

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

En person som planter frø

Justisdepartementet har klargjort hvilken dokumentasjon som kreves for unntak etter bortvisningsforskriften. Utlendinger som er strengt nødvendige for å kunne opprettholde forsvarlig drift av kritiske samfunnsfunksjoner er unntatt.

Bortvisningsforskriften har unntak blant annet for EØS-borgere som skal arbeide i Norge, utlendinger fra andre land med oppholdstillatelse og for utlendinger som regnes som nøkkelpersonell etter forskrift om karantene ved ankomst.  

-Justisdepartementet klargjør her hva som kreves for å dokumentere om man er omfattet av unntakene i bortvisningsforskriften. Dette er en svært viktig avklaring for våre medlemmer, sier Petter Haas Brubakk i NHO Mat og Drikke.

Han forteller at svært mange bedrifter har tatt kontakt fordi de har behov for teknikere fra utlandet for å reparere maskiner eller utføre andre viktige oppgaver for at driften skal opprettholdes. Næringsmiddelindustrien ble tidlig i krisen definert som samfunnskritisk virksomhet. Det var derfor avgjørende at denne avklaringen kom nå, understreker Brubakk. 

Les også: Unntak for nøkkelpersonell etter ankomstforskriften

Avklaringen fra Justisdepartementet innebærer at arbeidsforhold kan dokumenteres med en bekreftelse fra arbeidsgiver, og at en bedrift kan lage en skriftlig bekreftelse på at en utlending skal utføre arbeid av samfunnskritisk art i Norge. - Det er viktig at bedriftene er svært strenge i hvordan de vurderer hva som er kritisk nøkkelpersonell og at denne adgangen ikke misbrukes slik at smitteverntiltakene utvannes, sier Brubakk.

Her er et forslag til mal som kan brukes som skriftlig bekreftelse for nøkkelpersonell etter ankomstforskriften.

Brev fra Justisdepartementet om unntak fra karantenebestemmelser for utenlandsk personell_200325.pdf  

Her finner du rundskrivet om unntakene.

Her finner du nytt fra Justisdepartementet om at flere EØS-borgere kan komme til Norge. Fra 9. april 2020

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: