- God løsning som vil kunne flytte arbeidskraft

Nyhet, Korona

Publisert

Grønnsaker

Det innføres en ordning der dagpengemottakere som arbeider i landbruket bare trenger å føre halvparten av timene på meldekortet. - Dette er en god løsning som vil kunne bidra til å flytte arbeidskraft fra kriserammede bransjer og over til grøntsektoren, sier NHO Mat og Drikke.

Som følge av koronakrisen har aktørene i grøntsektoren etterlyst tiltak for å sikre nødvendig arbeidskraft til sesongen som nå står for døren. Kombinasjonen av smitteverntiltak, karantenebestemmelser og innreiseforbud har bidratt til at bønder og gartnere har fryktet at de skulle stå uten arbeidskraft.

Den nye forskriften fra Landbruks- og matdepartementet betyr at hvis en person permitteres eksempelvis 100 prosent fra en full stilling og jobber 100 prosent hos en bonde, vil han/hun få beholde hele lønnen fra bonden, men beholder samtidig halvparten av dagpengene.

- Dette er en ordning som vil gi incentiver for permitterte til å ta arbeid i grøntsektoren. Klarer vi å flytte permitterte over til arbeid i åkere og drivhus, kan enda flere bønder og gartnere gjennomføre sesongen som planlagt. Det er vil være en lettelse for mange bekymrede bedriftsledere i denne bransjen, sier Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke.

Utenlandske sesongarbeidere

Brubakk sier at utenlandske sesongarbeidere utgjør en svært viktig arbeidskraft i grøntsektoren og at de har verdifull kompetanse etter mange års arbeid i norske åkere. -Karantenebestemmelsene og innreiseforbud har gjort det vanskelig for arbeidsgiverne å planlegge den nært forestående sesongen, sier han.

Tidligere denne uken gjorde Justisdepartementet endringer i bortvisningsforskriften slik at det blir enklere for nøkkelarbeidere i samfunnskritisk sektor å få innreise til Norge.

- Denne endringen var viktig å få på plass. Det er også viktig at i UDI gjenopptar arbeidet med visumbehandlingen, slik at arbeidstakerne kommer raskt på plass, sier Brubakk.

Har du innspill eller lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: