Såkalt "direktørsvindel" er et økende problem i nærings- og organisasjonslivet, og det gjelder ikke bare direktører.
Svindelforsøkene handler om å forsøke å få en medarbeider som håndterer økonomi og betalinger, til å betale en faktura eller overføre et pengebeløp. Og det må skje raskt. En epost blir kamuflert slik at den ser ut til å komme fra en leder i selskapet med fullmakt til å autorisere slike overføringer.
- Problemet brer om seg, og angår i stor grad også de mindre bedriftene, selv om de nødvendigvis ikke har en "direktør". Svindlerne gjør godt forarbeid og retter seg i like stor grad mot de små og mellomstore bedriftene og organisasjonene, som de største, sier Ole Erik Almlid, viseadministrerende direktør i NHO.
Omfanget av slik svindel er stort. I 2016 ble i følge Næringslivets Sikkerhetsråd det rapportert om tap på nærmere 300 millioner kroner innenfor direktørsvindel, og det er grunn til å tro at dette bare er toppen av isfjellet.
Næringslivets sikkerhetsråd gir råd om hvordan du kan oppdage og forhindre denne typen svindel. Det er flere kjennetegn å være oppmerksom på.
Varslingslisten.no er et selvhjelpsverktøy for norske bedrifter. Det er utviklet av NHO, Finans Norge, Regnskap Norge, Næringslivets Sikkerhetsråd, Virke og Bedriftsforbundet.
Her er de viktigste rådene hentet fra Varslingslisten.no
Ikke aksepter et tilbud uten at du er sikker på hva det omfatter
Hvis både produktet og bedriften et ukjent, bør du være ekstra på vakt. Vær særlig oppmerksom på bedrifter som spiller på navnelikhet med etablerte produkter eller bedrifter. Kontroller at en eventuell henvisning til eksisterende kunderelasjon er reell. Be eventuelt om å få oversendt kopi av avtale som påstås å være inngått tidligere.
Be om å få tilbudet skriftlig
Selgere som har hastverk med å få sluttet en avtale er det all grunn til å være skeptiske til. Under forutsetning av at du finner tilbudet interessant, be om å få oversendt tilbudet skriftlig slik at du kan vurdere det i ro og mak.
Les avtalevilkårene grundig
Les særlig bestemmelser om pris, betaling, bindingstid og opphør. Les gjennom all tekst, også den som er skrevet med liten skrift. Sjekk at ordrebekreftelser og fakturaer virkelig stemmer overens med det du mener å ha bestilt eller avtalt.
Er selger pågående – vær skeptisk
Hvis du blir forsøkt presset til å takke ja til et "spesielt godt tilbud", er det god grunn til å være ekstra skeptisk. Ikke la deg presse av at tilbyderen sier det haster med å ta en avgjørelse. Merk at det ikke gjelder noen generell angrerett for næringsdrivende slik som for forbrukere.
Responder på feil
Ta deg alltid tid til å sende en enkel, skriftlig reklamasjon til avsender hvis du mottar uriktige ordrebekreftelser, fakturaer, inkassovarsler el..l. - og gjør det raskt.
Ikke betal for å bli kvitt et problem
Ved å betale denne type fakturaer er du med på å opprettholde inntektsgrunnlaget til useriøse aktører og dermed indirekte bidra til at enda flere næringsdrivende blir utsatt for problemene.
Ikke la deg skremme av ordet "inkasso"
Hvis du kan dokumentere at du har bestridt kravet (se punkt 5) og at dine innsigelser er berettigede, kan ikke et inkassofirma inndrive kravet. Et bestridt krav der innsigelsen ikke er åpenbar grunnløs kan ikke inndrives ved inkasso, men må gå veien om de ordinære domstoler for å få dom for kravet som deretter eventuelt kan inndrives.