Fakta om Ringer i Vannet:
Ringer i Vannet er en rekrutteringsstrategi der man kobler mennesker som av ulike grunner har falt utenfor arbeidslivet med NHO-bedrifter. Det tas utgangspunkt i arbeidsgivers behov for arbeidskraft. Ordningen åpner for en kortere kostnadsfri praksisperiode uten arbeidsgiveransvar. Målet er fast ansettelse og flere tilbake i arbeidslivet.
Les mer
De siste 5 årene har NHO gjennomført et prosjekt, Ringer i Vannet, for å få flere personer med redusert arbeidsevne ansatt hos sine medlemsbedrifter. Dette blant annet for å følge opp IA–avtalens delmål 2 og bedriftenes behov for å rekruttere nødvendig arbeidskraft.
NTNU har på initiativ fra IA-partene evaluert metodikken. Det er Arbeids- og sosialdepartementet som er oppdragsgiver og som har finansiert evalueringen.
Evaluering av NHO-prosjektet "Ringer i Vannet" viser at metoden virker, og at inkluderingspotensialet er stort hvis større deler av arbeidslivet tar denne i bruk.
- Prosjektet skiller seg ut fra andre tiltak ved at man tar utgangspunkt i arbeidsgivers behov for arbeidskraft
- Suksessfaktorer er tillit, trygghet og tilgjengelighet. Arbeidsgiver gis dette gjennom bistand og oppfølging fra dedikerte ansatte i Arbeids- og Inkluderingsbedriftene
- NHO og prosjektmedarbeidere i RiV bidrar til rekruttering av bedrifter
Resultater:
- Ca 80 % av kandidatene får fast ansettelse
- Nesten 60% av arbeidsgiverne svarer at Ringer i Vannet metoden er avgjørende for ansettelsene og at de neppe ville ha ansatt disse personene uten konseptet
- Mer-rekruttering er 3,3 ganger høyere i RiV bedrifter sammenliknet med andre NHO-bedrifter
Konklusjonen viser at når arbeidsgivers behov for arbeidskraft og oppfølging er utgangspunktet for inkludering, får vi resultater.
Med synkende oljeinntekter og økende utgifter må noe gjøres for at vi skal klare å opprettholde velferden vår. En av løsningene perspektivmeldingen peker på er at vi må jobbe mer og flere må i jobb. Verdien av arbeid er enorm – og det er vår viktigste ressurs. Både for enkeltmennesket, bedriftene og samfunnet vårt.