Industrien
Arbeidstilsynet har valgt å gå bredt ut i industrinæringen. Det er ulike aktiviteter som dominerer i ulike deler av Norge. Dette innebærer at Arbeidstilsynet vil ha ulike typer satsinger avhengig av hvordan næringen er representert i aktuelt område. Det skal gjennomføres både tilsyn og ulike former for veiledningsaktiviteter for å bidra til å bedre arbeidsmiljøet i industrinæringen. De fleste tilsynene vil være meldt bedriften på forhånd, men det vil også bli gjennomført noen uanmeldte aksjoner.
Arbeidstilsynet vil også gjennomføre tilsyns- og veiledningsaktiviteter rettet mot bemanningsforetak hvor innleide arbeidstakeres arbeidsforhold følges opp.
Jord- og skogbruk
Jord- og skogbruk har i lang tid vært den mest ulykkesbelastede næringen i Norge. I tillegg er yrkesgruppen også spesielt utsatt for luftveislidelser og muskel- og skjelettplager. Alenearbeid og psykisk helse er også temaer som har blitt viktigere grunnet mekanisering og profesjonalisering av både jordbruk og skogbruk. Deler av jordbruket er også preget av dårlige arbeids- og lønnsvilkår for utenlandske arbeidstakere.
Arbeidstilsynet vil prioritere tilsyn og veiledning rettet mot:
- Husdyrbruk: Dette er den mest ulykkesutsatte delen av landbruket. I tillegg til at det er mest alenearbeid og psykososiale utfordringer.
- Svin- og fjørfeprodusenter, samt kornprodusenter: Utfordringer knyttet til organisk støv, som kan føre til astma, allergi og andre luftveisplager.
- Avløserlag: Avløserlag regnes som bemanningsforetak. Her er det utfordringer knyttet til arbeidstid, arbeidsavtaler, opplæring med videre.
- Bærdyrkere, produksjon av frilandsgrønnsaker og frukt: Utfordringer knyttet til utenlandske arbeidstakere med fokus på sosial dumping og useriøsitet.
- Skogbruksvirksomheter: Sluttavvirking i bratt terreng med kabelkran eller hogstmaskiner.
Du kan lese mer om Arbeidstilsynets satsning her
Du finner mer informasjon om tilsyn på arbinn.no