Håper på gode råd

IA
Ole Martin Lunde foran logoen til Stange Gårdskylling

Ole Martin Lunde er godt fornøyd med IA-bransjeprogrammet, men sliter med at mye har måttet vente når strenge kohorter har gjort det umulig å arbeide sammen på tvers. Foto: Georg Mathisen.

Arbeidsmiljøråd som er tilpasset bedriften – ikke bare de generelle som passer alle steder. Det håper Ole Martin Lunde og Stange Gårdsprodukter å oppnå med IA-bransjeprogrammet.

Det er trangt på det som begynte som en gårdsprodusent i Tønsberg. Arnt Harald Stange startet bedriften, som i begynnelsen bare leverte varer til restauranter. Peter A.S. Aronsen overtok og bygde bedriften og merkevaren videre. Han er fremdeles daglig leder. I 2013 kjøpte Rema Industrier 95 prosent av aksjene.

På oppfordring

Stangekyllingen har fått følge av kalkun and og andre ferskvarer. Pølser, pålegg, middagsløsninger og sauser, egen butikk i Mathallen i Oslo – og nå også villam og svin.
– Vi ser av forbrukerundersøkelser at merkenavnet scorer høyt og kobles sterkt til kvalitet, til tross for at det egentlig ikke er brukt midler aktivt på markedsføring, sier økonomi- og driftssjef Ole Martin Lunde. – Det vitner om at forbrukeren har tillit til at vi leverer kvalitetsprodukter. Det er noe som sitter i ryggmargen vår, og som vi akter både å fortsette med og å videreutvikle.

Han forteller hvordan Stange Gårdsprodukter ble oppfordret til å bli med på IA-bransjeprogrammet. I den sammenhengen er Stange relativt små, selv om staben er kommet opp i 40–45 ansatte. Uavhengig av det var bedriften i gang med en arbeidsmiljøkartlegging.

Strenge kohorter

Men så kom pandemien og forandret alt. Som sagt: Det er trangt i lokalene hos Stange.
– Det er ikke mulig å opprettholde avstanden mellom dem som arbeider her. I stedet har vi hatt veldig strenge kohorter med full avgrensning fra avdeling til avdeling. De har ikke hatt kontakt med hverandre, og vi leide inn og satte opp brakker her for pauser og mat for å unngå kontakt på tvers, forteller Lunde.
Det begrenset smittefaren, men det gjorde det også umulig å gjennomføre mange av IA-tiltakene. Allmøter var umulig, kommunikasjonen vanskelig – og samtidig eksploderte etterspørselen hos en bedrift som nå leverer aller mest til dagligvarehandelen.

– Vi har hele tiden valgt å legge oss på en veldig streng linje, sier Lunde. Da det omsider åpnet, gikk Stange for fullt frislipp. Men i høst var det tilbake med munnbind igjen, og den store «normaliseringsfesten» måtte avlyses.

Språk uten tvang

Språk, ledelse og ergonomi er viktige temaer for Stange Gårdsprodukter i IA-programmet.
– Vi sliter med å få alle som vi ønsker at skal melde seg på språkopplæring, til å gjøre det. Vi har tro på at hvis de skal lære språk, er ikke tvang den beste måten å lære på. Derfor har vi heller laget en økonomisk gulrot som vi kommer til å gi ansatte når de fullfører og består, sier Lunde. Det viser seg at de som er ganske gode i norsk, ønsker å bli enda bedre, mens bedriften helst hadde sett at de som er på det laveste nivået, kommer seg litt opp.

– Så deltar alle mellomlederne våre på basisprogrammet i ledelse som bransjeprogrammet har lagt til rette for. Det har akkurat startet for vår del. Tilbakemeldingene har vært gode, selv om noen er overrasket over at det ikke er plansjeundervisning. Det er litt mer deltagende undervisning, og det har jeg tro på, sier han.

Ergonomiprosjekt

Virksomheten har variasjon mellom sesongene. – Spesielt i perioder med høy intensitet opplever vi det som viktig å ha innarbeidet god arbeidsmetodikk for å håndtere oppgaver som kan være belastende for kroppen, sier Lunde.

Derfor har Stange Gårdsprodukter også et internt ergonomiprosjekt. Det ble satt i gang da bedriften åpnet igjen – før altså smitteverntiltakene kom tilbake.

– Vi er opptatt av at vi skal få et opplegg som er tilpasset for oss, slik at de ansatte ikke bare opplever generelle betraktninger og råd, men noe som er spesifikt orientert mot hvordan vi jobber her, sier han.

Lokale spørsmål

Mange av utfordringene er de samme som andre steder i industrien, men noen er også helt lokale. Hver person arbeider med flere ting. Samtidig inviterer den begrensede plassen til å gjøre ting på en måte som ikke alltid er den beste.

– Får vi en faglig vurdering av hvordan vi kan forholde oss til hverdagen, så ser vi hvor vi kan legge inn i et ekstra støt for å gjøre forholdene bedre, slår Ole Martin Lunde fast. Stange Gårdsprodukter har også ansatt en egen HMS- og kvalitetsansvarlig.
Sykefraværet har vært lavere, men han er forsiktig med å si at bedriften har skapt det selv. De fryktelig strenge smittevernreglene har falt sammen med at korttidsfraværet har vært lavt, og til tider nesten helt borte.
– Det vi ser, er at vi har veldig lav turnover blant de fast ansatte. Det er også en viktig arbeidsmiljøparameter, sier han.

Rullering på vent

Arbeidsmiljøundersøkelsen skal gjentas når covidtiltakene er borte og driften får satt seg litt. Stange bruker ressurser på å få folk i arbeid igjen når noen rammes av belastningsskader. Ulykker på arbeidsplassen skjer sjelden. Det er over et år siden forrige skade som ble loggført – et kutt i fingeren.

Et annet tiltak som også har vært umulig med de strenge covidtiltakene, er rullering. Det er noe Lunde ønsker også å skape samhold og bedre forståelse for hva de andre avdelingene trenger og hva de skal levere på – i tillegg til den fordelen variasjon er for både hode og kropp.

Ole Martin Lunde roser bransjeprogrammet for å ha vært interessant og fordi det er nyttig å snakke med andre i bransjen:

– De store bedriftene har mye mer definerte funksjoner, de har tenkt gjennom mye som vi kan lære av, og samtidig er det litt OK å se at de sliter med mange av de samme tingene. Og så synes jeg bransjeprogrammet har vært administrert på en veldig god måte, sier Lunde.

Har du spørsmål? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss?

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du motta vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Meld deg på ett oppsummert nyhetsbrev: